Sondaj. Ce genuri muzicale ascultă românii

pexels-elviss-railijs-bitāns-1389429

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP pentru News.ro, peste 47% dintre români declară că preferă să asculte muzică populară. Această opțiune a cunoscut o ușoară scădere față de acum 10 ani, situându-se acum la 47.3%, în timp ce interesul pentru muzica pop a înregistrat o reducere semnificativă, coborând cu aproximativ 20%. În contrapartidă, numărul celor care își exprimă preferința pentru manele a crescut considerabil, depășind chiar procentul celor care apreciază muzica clasică.

Din perspectiva genurilor muzicale, 29.2% dintre cei chestionați optează pentru pop-dance (comparativ cu 41% în 2013), 28.3% pentru muzica clasică (față de 22.8% în 2013), iar 21.6% pentru manele (față de 14.2% în 2013). Este notabilă și creșterea în popularitate a muzicii hip-hop, cu 19.2%, față de 18.2% în 2013. Sondajul relevă, de asemenea, că 16.5% dintre respondenți optează pentru rock, față de 19.5% în 2013.

O analiză detaliată a preferințelor muzicale în funcție de grupurile socio-demografice arată că există diferențe semnificative. De exemplu, ascultarea muzicii populare este mai răspândită în rândul persoanelor mai în vârstă, cu educație primară sau medie, inactivi pasivi, locuitori din zonele rurale, cei cu venituri mai reduse, și cei care nu utilizează rețelele sociale.

Pe de altă parte, preferințele pentru pop-dance sunt mai evidente în rândul celor sub 45 de ani, cu educație superioară și angajați în sectorul privat. Muzica clasică este mai apreciată de către cei cu studii superioare și cu venituri mai ridicate. Manelele sunt preferate, în general, de către persoanele mai tinere, cu educație primară, inactivi potențial activi, locuitori ai mediului urban mic și rural, utilizatori de Tik-Tok, și cu venituri mai reduse.

Remus Ştefureac, director INSCOP Research, remarcă că preferințele muzicale ale românilor au suferit modificări semnificative în ultimul deceniu, cu o scădere a interesului pentru muzica pop-dance și o creștere notabilă a audienței pentru manele și muzica clasică. Este de remarcat că aproape 95% dintre români declară că ascultă muzică, indiferent de genul preferat. Sondajul, realizat în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, pe un eșantion de 1.100 de persoane, relevă schimbările din peisajul muzical al României, reflectate în preferințele diversificate ale populației.

Sursa: https://www.news.ro/social/sondaj-inscop-news-peste-47-dintre-romani-asculta-muzica-populara-fata-acum-10-ani-scazut-considerabil-numarul-celor-asculta-pop-iar-numarul-celor-prefera-manele-crescut-mult-celor-asculta-muzica-1922400019002023110921386603?fbclid=IwAR1ewT0sdWOOyjSlINrve3HpKiz80nX_bIwRqns5Vo5idBQHtvji6aXk3oA


On Air
Acum
Bound To Divide & Lewyn - Lost In a Love Song
A fost
Drake, SZA - Slime You Out (Samson remix)
Noutăți
WhatsApp Image 2024-07-18 at 14.08.21
WhatsApp Image 2024-07-15 at 13.48.22
image

Partenerii noștri

DIGI SPORT
Rușii s-au revoltat după ce au văzut imaginile controversate de la JO 2024: ”Le-au zâmbit şobolanilor”

Rușii s-au revoltat după ce au văzut imaginile...

FILM NOW
Kevin Costner, reacție incredibilă după ce l-a distribuit pe fiul lui într-un film, deși nu are experiență: „E un băiat frumos!”

Kevin Costner, reacție incredibilă după ce l-a...

DIGI WORLD
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pește gras, precum somon ori sardine

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pește...

DIGI ANIMAL WORLD
Momentul în care un bărbat alungă un crocodil din curtea casei sale folosindu-se de un tomberon. Imaginile inedite sunt virale

Momentul în care un bărbat alungă un crocodil din...

DIGI LIFE
Acropola din Atena lansează un sistem de vizite private pentru suma de 5.000 de euro

Acropola din Atena lansează un sistem de vizite...

PE ROZ
Fiica lui Susan Sarandon a plâns după ce a fost criticată pentru rochia de mireasă cu decolteu: "Și-au pierdut timp pentru a mă umili"

Fiica lui Susan Sarandon a plâns după ce a fost...

colaborari in muzica dance

Colaborări epice în muzica dance

Vizual comunicat_FilmNOW_ Recomandările lunii iulie

În iulie, Film Now concentrează suspansul în pelicule...